Esti in somaj, ti s-a deschis o oportunitate de munca intr-o alta localitate, insa nu esti increzator ca salariul iti va acoperi costurile de relocare? Vrem sa stii ca in aceasta situatie statul iti ofera sprijin sub forma unor prime.

Iti aducem in atentie ultimele facilitati pe care Guvernul le-a pregatit in acte normative publicate in ultimele luni (schimbarile Legii 76/2002, aduse prin OUG nr.6/2017), adoptand o serie de masuri pe care le retinem sub denumirea generica de facilitati acordate somerilor la angajare. Masurile sprijina stimularea mobilitatii fortei de munca si au menirea sa echilibreze balanta ocuparii fortei de munca pe plan regional. In consecinta, Guvernul a decis in regim de urgenta acordarea unor prime, cum sunt cele de mobilitate (prime de incadrare, prime de instalare, prime de relocare), despre care vom discuta in continuare. 


1. Prime de incadrare

Beneficiarii sunt persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta.

Valoarea primei de incadrare, maxim 55 lei /zi (calculata la 0,5 lei/km), este neimpozabila si se acorda pentru o perioada de 12 luni.

2. Prime de relocare

Beneficiarii sunt somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Pot beneficia de prima persoanele ale caror venituri nete lunare nu depasesc 5.000 de lei/luna si care sunt incadrate in munca pentru cel putin 12 luni.

Prima de relocare se acorda lunar, pe o perioada de cel mult 36 de luni. Persoanele care beneficiaza de prima de relocare au dreptul la mentinerea acesteia si in cazul in care, in perioada de 36 de luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la angajatorul la care s-au incadrat in munca si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii.

Valoarea primei poate atinge maxim 900 lei, fiind egala cu 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta; se acorda conform Programului "Prima chirie".

3. Prima de instalare

Beneficiarii sunt persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul.

Valoarea primei este egala cu nivelul a 7 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata in vigoare la data instalarii si este neimpozabila. (Legea 76/2002, art 75).

 

Va dorim mult succes si schimbari de bun augur in viata profesionala!